Stredná odborná škola lesnícka - Tvrdošín
Múdrosť minulosti, poznatky prítomnosti a vzdelanie budúcnosti.
07.12.2023

Sviatok sv. Mikuláša

Už tradične, 6.decembra, prichádza aj na našu školu svätý Milkuláš so svojimi pomocníkmi. Stihnúť pozdraviť všetkých žiakov nie je také jednoduché. Preto okrem teoretického vyučovania sa Mikuláš vybral aj na praktické vyučovanie dozvedieť sa, či sa chlapci na odbornom výcviku snažia. Sprievod neobišiel ani učiteľov, majstrov, inštruktorov, účtovníčky, pani upratovačku.
Okrášlení anjelmi , dievčat z EDUCO Slanická Osada, sme priniesli radosť a strávili spoločné chvíle s ľuďmi, ktorí sú tak nádherne radostní a vďační.
Ďakujeme personálu CSS ORAVA Tvrdošín za každoročné pozvanie a tiež za vašu nenahraditeľnú prácu.

Kto bol v skutočnosti sv. Mikuláš?
Sv. Mikuláš bol predovšetkým človek s veľkým srdcom, biskup, ktorý pochádzal z oblasti, kde aktuálne leží Turecko. Hoci neexistuje veľa prameňov prezrádzajúcich detaily z jeho života, niektoré skutočnosti sú neodškriepiteľné.
Mikuláš prišiel na svet niekedy v rokoch 270 až 286 v meste Patar. Narodil sa do dobre situovanej rodiny. Avšak je známe, že neskôr svoje dedičstvo venoval núdznym. Jeho strýko bol biskup a z 19-ročného Mikuláša sa stal kňaz a predstavený kláštora. Neskôr bol Mikuláš vyhlásený za svätého a stal sa biskupom v Myre. Medzi ľuďmi bol známy svojím temperamentom a hlavne veľkým srdcom, pretože celý svoj život zasvätil pomoci tým najbiednejším.
Život sv. Mikuláša nebol prechádzkou ružovou záhradou. Keďže veril v Ježiša Krista, niekoľko rokov strávil vo väzení, kde bol mučený. Prepustený bol po siedmich rokoch vďaka milosti, ktorú mu udelil cisár Konštantín.
Sviatok svätého Mikuláša: čo by ste o tomto svätcovi mali vedieť?

O sv. Mikulášovi koluje veľa legiend
Azda najznámejšou legendou, ktorá koluje o tomto svätcovi, je záchrana troch dcér bez vena. Tri dcéry nemali žiadne veno. Podľa vtedajších zvyklostí mali skončiť v nevestinci. O ich osude sa dozvedel sv. Mikuláš. Ani chvíľu neváhal a na okne chudobného otca nechal tri večery za sebou mešec plný peňazí. Vďaka tomu sa dcéry mohli vydať a hlavne, vyhli sa nevestincu. Prianím sv. Mikuláša bolo, aby tento čin zostal v tajnosti. Avšak nestalo sa tak, a preto vraj vznikol zvyk dávania čižiem do okna, ktoré sa plnia ovocím či sladkosťami.

O sv. Mikulášovi sa traduje aj množstvo ďalších legiend. Jedna z nich hovorí o tom, ako zachránil námorníkov na rozbúrenom mori. Iná poukazuje na záchranu nespravodlivo odsúdených, ďalšia rozpráva o tom, ako Mikuláš požiadal námorníkov vezúcich pšenicu, aby časť z nej rozdali chudobným. Oni tak urobili a po príchode do prístavu zistili, že zásoby sú úplne celé, hoci časť z nich venovali chudobným.

Poď k nám študovať. Ponúkame kvalitné štúdium a profesionálnu prax

Ponúkame kvalitné odbory, Zváračský kurz, Autoškola 

Zriadovateľ
Podporovatelia:
narodny projekt koncim skolu

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím