Stredná odborná škola lesnícka - Tvrdošín
Múdrosť minulosti, poznatky prítomnosti a vzdelanie budúcnosti.
28.06.2021

Rozvoj kritického myslenia - predsudky a stereotypy

 

Obsahom prednášky bolo vedieť vysvetliť pojem stereotyp a predsudok, rozoberali sme  hodnotu ľudskej osobnosti,  tiež pozitívne hodnotiť druhých v bežných záťažových situáciách, mať rešpekt a úctu k človeku. 

Edukačným cieľom bolo identifikovať čo je predsudok, pochopiť čo je stereotyp a vysvetliť, že predsudky často vznikajú pre nedostatočné úsilie pochopiť vnímané rozdiely. Cez príklady stereotypného správania v minulosti, v súčastnosti, vo vlastnom živote sme formulovali predsudky, ktoré máme voči iným ako aj dopad predsudkov na každodenný život. Pomenovali sme spôsoby, akými je možné stereotypom odolávať. Vysvetlili sme si mnohé podoby a rozmery predsudkov a ich  prepojenie s reálnym životom.

 V spoločných aktivitách sme si urobili nácvik v triede  na  rozdiely, ktoré ovplyvňujú naše konanie, myslenie, cítenie a reakcie a každý žiak si urobil  individuálnu hodnotovú reflexiu.

V diskusii sme dospeli a žiaci vlastnými slovami formulovali dôležitosť spoznávať a  akceptovať ľudí, ktorí majú iné názory a postoje, rešpektovať práva iných, prejaviť empatiu k názorom iných a z toho vyvodzovať svoj postoj a reakcie.

Stereotypy sú štandardizované predstavy, často emocionálne zaťažené, veľmi stabilné a takmer nezávislé od prežitých skúseností ľudí. Prenášajú sa na jedinca ako výraz verejného názoru (prostredníctvom rodiny, školy, autorít). Tvoria ich predstavy, ktoré majú ľudia o sebe, o „svojej“ skupine, s ktorou sa identifikujú, a o členoch iných skupín, s ktorými sa naopak nestotožňujú. 

Predsudky predstavujú zvyčajne negatívne postoje, voči určitej skupine ľudí ako celku, resp. voči jednotlivcovi považovanému za člena skupiny. Ide o silne emotívne, iracionálne aj racionálne predstavy o určitej skupine, vyvolávajúce následne isté správanie sa voči danej skupine – napr. diskrimináciu. 

Poď k nám študovať. Ponúkame kvalitné štúdium a profesionálnu prax

Ponúkame kvalitné odbory, Zváračský kurz, Autoškola 

Zriadovateľ
Podporovatelia:
narodny projekt koncim skolu

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím